Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Stadiile travaliului

Pentru cele care nasc pentru prima oara, travaliul dureaza cam 15 ore, desi nu este iesit din comun sa dureze si peste 20 de ore. Cele care au mai dat nastere vor avea in medie un travaliu de 8 ore. 

Travaliul are 3 mari stadii.

1. Pima etapa: Travaliul timpuriu

Prima etapa a travaliului este de obicei cea mai lunga si mai putin intensa. Procesul de dilatare (deschidere) si subtiere a colului uterin poate dura cateva zile sau doar cateva ore.
Contractile sunt moderate, dureaza intre 30 si 45 de secunde, pot aparea regulat sau nu, la un interval de 5 pana la 20 de minute. Este posibil ca aceasta etapa nici sa nu fie observata. Cele mai des intalnite simptome ale acestei etape sunt durerile de spate, crampe asemanatoare celor menstruale, diarea, senzatia de incalzire a abdomenului, si scurgerile de sange.

Pe plan emotional mama poate avea sentimentul de usurare, nerabdare, neliniste sau frica. Unele femei sunt calme si comunicative, altele incordate si nervoase.

2. A doua etapa: Travaliul propriu-zis

Cea de-a doua etapa a travaliului este de obicei mai scurta decat prima, durand de la 2 pana la 3 sau 5 ore. Uterul depune eforturi foarte mari in aceaasta etapa. Contractiile sunt mai puternice, mai lungi si mai dese (la un interval de 3 pana la 4 minute si dureaza intre 40 si 60 de secunde), desi este posibil ca ele sa nu fie totusi regulate.
Mama ar trebui sa se afle deja la spital in acest moment. Pot aparea acum si reactii specifice, cum ar fi o neplacere sporita si persistenta in urma contractiilor, dureri de spate din ce in ce mai puternice, dureri de picioare si scurgeri de sange abundente. Acum este posibil sa se rupa membranele, daca nu s-au rupt deja, sau ele pot fi rupte de catre medic.

Mama poate resimti o stare de agitatie si imposibilitate de relaxare, sau poate deveni extrem de concentrata si absorbita de ceea ce i se intampla. Este posibil sa apara neplacutul sentiment ca travaliul nu se va mai sfarsi niciodata, sau poate aparea senzatia ca intregul proces este sub control.

Din momentul in care contractiile devin prea puternice pentru a mai putea fi suportate cu usurinta mama isi poate incepe exercitiile de respiratie, daca planuieste sa le foloseasca.

3. Cea de-a treia etapa: Travaliul tranditional

Cea de-a treia etapa a travaliului este cea mai obositoare dintre toate. Contractiile ajung la o durata de 60 pana la 90 de secunde si apar la fiecare 2 sau 3 minute. Mama le poate resimti chiar ca fiind continui si nu se poate relaxa deloc intre ele. Aceasta faza dureaza de obicei intre 20 de minute si o ora.

In aceste momente mama va simti probabil o presiune puternica in zona inferioara a spatelui si/sau in zona perineului. Presiunea rectala, care poate fi insotita de impulsul de a impinge o pot face sa geama.

Poate resimti o caldura intensa, insotita de transpiratie, sau o senzatie de raceala puternica insotita de tremuraturi, sau poate pendula intre cele doua. Scurgerile de sange din vagin se vor intensifica pe masura ce tot mai multe capilare plesnesc in interiorul colului uterin, pot sa apara crampe ale picioarelor, care sunt reci si nesigure.

Pot sa apara stari de greata si/sau voma precum si o stare de somnolenta, deoarece oxigenul tinde sa fie folosit mai mult in zona travaliului decat in zona creierului. Se poate instala o stare de oboseala puternica. Pe plan emotional se poate simti vulnerabila si coplesita.
Dupa ce a copilul a iesit, ultima parte a travaliului este eliminarea placentei. Contractiile nu mai sunt la fel de puternice.