Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Semnele travaliului

Nu exista o modalitate sigura prin care se poate prezice cand va incepe travaliul. Corpul tau se pregateste cam cu o luna inainte de a intra in travaliu pentru nastere. S-ar putea sa observi aparitia unora dintre semenele nasterii.

Iata cateva lucruri pe care le poti sesiza in saptamanile sau zilele premergatoare nasterii:

- Daca esti insarcinata pentru prima oara, poti simti cum fatul coboara cu 2 pana la 4 saptamani inainte de nastere. Vei detecta o greutate in zona pelviana si mai putina presiune in cutia toracica. Acest lucru te va ajuta sa-ti recapeti mai repede rasuflarea.
 
-Din ce in ce mai frecvente si mai intense, contractiile Braxton Hicks pot semnala pre-travaliul in timpul caruia cervixul tau se subtiaza si se pregateste pentru adevaratul travaliu. Aceste contractii se resimt ca o incordare puternica a uterului in partea lui superioara si o relaxare treptata a acestuia. Unele femei pot avea crampe asemanatoare celor menstruale in tot acest timp cat si scurgeri vaginale amestecate cu putin sange.

- Pe masura ce colul uterin incepe sa se subtieze si sa se deschida, "dopul" de mucus care sigileaza uterul, este inlaturat. Il poti elimina prin vagin cu o saptamana sau doua inainte de nastere sau chiar in momentul inceperii travaliului. Dopul gelatinos poate fi eliminat si in urma unui contact sexual sau a unui examen vaginal, ceea ce va genera o scurgere care seamana cu menstruatia. Suna-ti medicul imediat ce observi acest lucru pentru ca poate semnala o problema.
 

- Cand sacul plin cu lichid amniotic ce inconjoara fatul se rupe, lichidul se elimina prin vagin. Suna-ti medicul indiferent de modul in care acesta se scurge. Unele femei incep sa aiba contractii inainte de ruperea apei, dar sunt cazuri in care contractiile apar dupa ruperea acesteia. Astfel de situatii sunt urmate indeaproape de travaliu. Daca nu ai contractii acestea iti vor fi provocate pentru ca exista riscul imbolnavirii fatului care nu mai este protejat de sacul cu lichid amniotic.

Cum iti poti da seama daca e travaliu fals sau nu

Cateodata este foarte greu sa deosebesti travaliul fals de faza incipienta a travaliului real. Mai jos sunt cateva semne care pot sa te ajute:
  •  Contractiile travaliului fals sunt imprevizibile. Ele vin la intervale neregulate si variaza in durata si intensitate. Desi contractiile travaliului adevarat pot fi neregulate la inceput, in timp ele vor incepe sa vina la intervale mai regulate si mai scurte, vor deveni mai intense si vor dura mai mult.
  • Cand vine vorba de travaliul fals, durerea de la contractii se centralizeaza in zona abdomenului inferior.
  •  Cand vine vorba de travaliul adevarat, vei simti durerea in partea inferioara a spatelui si in toata zona abdomenului.
  • Contractiile din timpul travaliului fals pot ceda singure sau cand incepi sau termini o activitate sau iti schimbi pozitia corpului. Contractiile din timpul nasterii, insa, nu vor trece si vor progresa orice ai face.