Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Despre inducerea travaliului

Ce inseamna inducerea travaliului?

Daca tu si medicul tau ati decis ca nu este o idee buna sa astepti mai mult declansarea spontana a travaliului, medicul tau poate folosi anumite tehnici pentru a induce declansarea travaliului.

O metoda mai putin riscanta de inducere a travaliului este ruperea apei. Totusi, pentru a face acest lucru, cervixul trebuie sa fie dilatat cativa centimetri. Unele femei considera aceasta procedura, ce implica un instrument ce seamana cu o croseta, cam incomfortabila. Desi cateodata ruperea apei este suficienta pentru a induce travaliul, cateodata procedura trebuie sa fie combinata cu o intravenoasa de Pitocin.

O metoda comuna de declansare a travaliului este administrarea unei substante denumita Pitocin (cunoscuta si sub denumirea de oxitocin). Oxitocina se administreaza intravenos, si are ca efect aparitia de contractii ce dilata colul intr-un mod oportun si ajuta fatul sa coboare.
O alta modalitate de inducere a travaliului este "ruperea membranelor". Procedura este facuta de un medic, si se simte ca un examen ginecologic, desi poate cauza durere si crampe. Doctorul practic rupe membranele amniotice care sunt atasate de partea de jos a cavitatii uterine.

Acest proces pare ca elibereaza substanta de tip hormon numita prostaglandine, ce iti poate ajuta corpul sa intre in travaliu. Metoda aceasta nu a fost foarte bine studiata de catre experti, dar se crede in general a fi sigura si fara complicatii.

Deoarece placenta este mai putin eficienta in a elibera substante nutritive dupa 42 de saptamani si pot sa apara si alte complicatii severe dupa depasirea termenului, majoritatea doctorilor iti vor induce travaliul daca acesta nu s-a declansat spontan in 2 saptamani dupa depasirea datei preconizate a nasterii.

Care sunt riscurile asociate cu inducerea travaliului?

Oxitocina – principalul drog folosit pentru stimularea contractiilor – prezinta riscul de hiperstimulare a uterului daca doza este prea mare. Dar riscul principal este ca declansarea travaliului sa nu functioneze si ca tu sa ai nevoie de operatie de cezariana.

Procesul de pregatire al colului si declansarea travaliului poate dura destul de mult. Daca tot nu ai intrat in travaliu dupa 24 – 48 de ore, medicul tau va considera ca incercarea de declansare a esuat si vei naste prin cezariana. Acest proces poate fi foarte greu pentru tine si pentru partenerul tau din punct de vedere psihologic. Efectuarea unei cazariene dupa esuarea declansarii este asociata cu o rata mare a complicatiilor, in special infectii si o durata mai mare de spitalizare.

Datorita acestor riscuri, vei avea nevoie de monitorizare electronica continua pe parcursul declansarii travaliului pentru a aprecia atat frecventa cat si lungimea contractiilor precum si bataile cardiace fetale. In majoritatea cazurilor va trebui sa stai culcata pe o parte sau pe spate sau in sezut in timp ce vei fi monitorizata, dar unele spitale ofera telemetrie, ceea ce iti permite sa te plimbi in timpul procesului.
 
Exista metode naturale de declansare a travaliului?

Fii precauta daca esti tentata sa-ti induci singura travaliul acasa prin diferite tehnici "naturale". Niciuna dintre urmatoarele metode de declansare a travaliului nu s-a dovedit a fi cu adevarat eficienta, iar unele sunt chiar periculoase.

- Daca faci sex acest lucru nu-ti va induce travaliul, dar prostaglandinele din sperma si existenta orgasmului pot sa-ti stimuleze contractiile. Sexul este complet sigur pana in momentul in care ti se rupe apa. Odata ce acest lucru se intampla, daca intretii relatii sexuale, acestea maresc riscul de infectare.Trebuie sa eviti contactul sexual si in cazul in care prezinti sangerari vaginale sau placenta jos inserata, care creste riscul de a dezvolta placenta previa.
 
- Stimularea mameloanelor elibereaza oxitocina, care poate declansa travaliul dar poate avea ca efect doar o prelungire a contractiilor, lucru ce afecteaza copilul – asa ca nu incerca aceasta manevra acasa.

- Uleiul de ricin este un laxativ puternic care iti stimuleaza intestinele. Este posibil ca primul efect imediat sa fie greata, urmata de o deshidratare masiva si diaree. De aceea, uleiul de ricin nu este prea indicat, desi acesta ramane in istorie ca o alternativa la inducerea travaliului pe cale medicamentoasa. Vorbeste cu medicul tau despre argumentele pro si contra.

- Cercetatorii spun ca exista condimente care ar putea induce travaliul. Pana in prezent sunt, desigur, doar teorii, insa se presupune ca acestea ar stimula miscarile intestinale si astfel si uterul, fapt ce ajuta la aparitia travaliului. Condimentele picante pot produce arsuri, iar daca nu esti obisnuita cu acestea, ele iti pot irita stomacul. 

- Alte metode "naturale" includ plimbarile lungi, umflarea baloanelor, saritul pe mingea de nastere, aromaterapia, acupunctura, homeopatia etc.

Intreba-ti doctorul inainte de a lua sau face orice pentru stimularea contractiilor si a travaliului.