Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Despre celulele stem


Celulele stem sunt celule cu o extraordinara capacitate de a se transforma intr-o mare diversitate de celule diferentiate (celule nervoase, hepatice, etc) putand astfel sa reinnoiasca si sa refaca tesuturi afectate sau distruse.

Celulele Stem hematopoietice - Sunt responsabile de formarea celulelor din sange: leucocite, hematii si trombocite, fiind primele celule stem identificate la inceputul anilor '60. Pana in prezent reprezinta singura categorie de celule stem pentru care s-a dovedit valoarea terapeutica, mii de pacienti fiind supusi tratamentelor cu celule stem hematopoietice.

Autoregenerare - Celulele stem au capacitatea de a trece prin mai multe runde de diviziuni si de a mentine o stare nediferentiata

Diversificare- Celulele stem au capacitatea de a se dezvolta in orice tip de celule adulte. Caracteristica principala a acestora este de inlocuire a celulelor moarte, regenerand astfel tesuturile deteriorate.

Celulele stem embrionare sunt celule pluripotente (pot da nastere oricarui tip de celule).

Celulele stem embrionare reprezinta precursorii din embrion din care se vor dezvolta toate celulele din organism. Aceste celule timpurii au potentialul de a da nastere unui organism de sine statator.

Celulele stem embrionare au avantajul ca se pot utiliza teoretic pentru orice fel de tesut, si sunt mai bine tolerate de catre organismul primitor. Aceste celule sunt recoltate din embrioni aflati in diferite stadii de evolutie, acesta fiind si motivul pentru care utilizarea lor este limitata din considerente etice.

In Germania, cercetarea pe celule stem embrionare este permisa doar cu foarte mari restrictii, deoarece este necesara distrugerea embrionului uman aflat intr-o faza timpurie. De aceea cercetarea pe celule stem embrionare este foarte controversata din punct de vedere etic, iar posibilitatea de utilizare in terapeutica a acestor celule este discutabila.

 
Apelezi la recoltarea de celule stem?
 

Stocarea sangelui de la nivelul cordonului ombilical al copilului (sangele placentar) este o procedura prin care sangele ramas in cordonul ombilical al copilului si in placenta este colectat, congelat si pastrat pentru uzul medical viitor.

Sangele de la nivelul cordonului ombilical este pretios deoarece este bogat in celule stem – celule care stau la baza formarii elementelor sanguine si ale sistemului imunitar.

Celulele stem au proprietatea de a se diferentia si forma alte tesuturi, organe, si vase de sange si ele pot fi folosite pentru tratamentul multor afectiuni cum ar fi leucemia si siclemia (anemia cu celule in forma de secera). Multi parinti vad stocarea sangelui placentar ca pe o forma de asigurare medicala pentru oricare dintre membrii familiei care dezvolta o boala care poate fi tratata cu celule stem.

Doar tu poti decide daca stocarea sangelui de la nivelul cordonului ombilical este potrivita pentru familia ta.

Factori de luat in considerare: 
  • Exista un numar limitat de boli care se pot trata, la ora actuala, cu ajutorul celulelor stem. Pana acum, celulele stem s-au folosit pentru tratamentul anumitor forme de leucemie, anemie aplastica, sindroame mielodisplazice, anumite forme de limfom si alte cateva afectiuni. Pentru tratament, cantitatea recoltata de celule stem este importanta.
  • Cercetarile asupra sangelui colectat de la nivelul cordonului ombilical au rezultate promitatoare. Desi sangele colectat de la nivelul cordonului ombilical nu este folosit pe scala larga in tratamentul pacientilor, cercetatorii considera ca in viitor acesta poate fi folosit cu succes pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer, diabet, leziuni ale maduvei spinarii, infarct miocardic, accidente vasculare sau boli neurologice inclusiv Boala Alzheimer si Parkinson.
  • Bancile private ce stocheaza sangele placentar cer de obicei o taxa de prelucrare si colectare de aproximativ 600 pana la 1900 $, plus o rata anuala de stocare ce variaza intre 80 si 100 $.
  • In unele situatii, exista riscul ca bebelusul tau sa nu poata fi tratat cu propriul lui sange.
  • Probabil ca ai mai multe sanse de a gasi celulele stem potrivite in sistemul public decat in interiorul propriei familii. (In multe tari europene exista banci publice de celule stem, unde poti gasi destul de usor celule de la donatori compatibili. Din pacate, insa, in Romania, ne exista asa ceva pana acum.)
Daca decizi ca vrei sa apelezi la o banca privata pentru a stoca sangele de la nivelul cordonului ombilical, vorbeste cu medicul tau si incepe sa te informezi asupra alternativelor de pe acum.

Majoritatea bancilor private prefera sa incheie contracte cu femeile aflate in trimestrul doi. Daca astepti prea mult, s-ar putea sa trebuiasca sa platesti o taxa in plus.

Cum se recoltează celulele stem?

Recoltarea de celule stem din cordonul ombilical se poate face doar la naştere. Un moment unic, pe care nu trebuie sa îl ratezi!

O sursă bogată de celule stem este sângele din cordonul ombilical recoltat după naşterea unui nou născut.

Sângele ombilical din care se va extrage concentratul de celule stem poate fi recoltat doar imediat după naştere!

Un volum sanguin variabil rămâne pe traiectul cordonului ombilical până la placentă şi în interiorul placentei bogat vascularizate. Acest sânge, bogat în celule stem, este aruncat, de obicei, după naştere împreună cu cordonul ombilical şi placenta.

După venirea pe lume a nou născutului, personalul medical trebuie să recolteze sângele din cordonul ombilical folosind setul de recoltare special creat pentru acest lucru.
Colectarea sângelui este o procedură simplă şi scurtă, care oferă deplină siguranţă pentru sănătatea mamei şi a copilului. Sângele din cordonul ombilical este singura sursă din care celulele stem se pot colecta prin metode non-invazive.

Sângele astfel recoltat se transportă la laborator pentru a fi analizat în vederea validării  pentru stocare.

Dacă analizele sângelui sunt corespunzătoare, se va efectua procedura de recoltare a concentratului de celule stem. Probele obţinute vor fi înregistrate şi ulterior supuse procesului de criogenare treptată. Stocarea celulelor stem se face în criotancuri la -196 grade Celsius în vapori de azot lichid.

Astfel, celulele stem, obţinute fără niciun risc pentru copil şi mamă, fără probleme de ordin etic şi disponibile la cerere pentru tratamente medicale pot fi păstrate pe termen teoretic nelimitat.